Home

AREOPAGUS

Centrul de Educaţie Creştină şi Cultură Contemporană AREOPAGUS

Centrul Regional de Integrare Socială şi Dezvoltare Umană - CRIS-DU

HOME

DESPRE NOI

Bun Venit!

Valori și obiective

Istoric

Personal

Parteneri

Galerie Foto

Video

EVENIMENTE

DEPARTAMENTE

Areopagus

CRIS-DU

ITFA

Consiliere Biblică

Educație

Limbi străine

Bibliotecă

CONTACT

Calea Martirilor Nr. 104, Timisoara,  

Timiş, 300774, Romania  

Telefon: +40-256-487485, +40-256-494381

www.areopagus.ro, office@areopagus.ro

PROGRAM DE FUNCȚIONARE

Relaţii cu publicul, Biblioteca:
Luni-Vineri: 8:00-14:00;
Marți, Miercuri, Joi: 16:00-18:00

Centrul Areopagus - Google Maps Facebook Email Înscriere Newsletter

EVENIMENTE

Concurs de Imnuri Creștine


CONCURS DE IMNURI CREŞTINE

Organizatori: Centrul Areopagus (Timişoara) şi Fundaţia Jubilate (Oradea)

Argument: De-a lungul veacurilor, imnologia creştină a reprezentat adesea o întâlnire dintre vechi şi nou în închinarea Bisericii. Fiecare generaţie de creştini şi-a exprimat trăirea credinţei atât prin crearea de cântări noi – ce reflectau trăsăturile şi frământările acelei generaţii – cât şi prin identificarea cu imnuri păstrate din generaţiile anterioare. Fiecare generaţie de creştini poartă responsabilitatea – deloc uşoară – de a se închina prin imn atât împreună „cu cei ce au păşit înainte”, cât şi „cu cei ce păşesc alături”.

Iniţiativă: Pornind de la această întâlnire necesară dintre „vechi” şi „nou” în imnologia creştină – de  la faptul că deopotrivă „vechiul” şi „noul” sunt parte a identităţii noastre şi a modului nostru de exprimare în închinare – Fundaţia Jubilate din Oradea în parteneriat cu Centrul Areopagus din Timişoara lansează un Concurs de imnuri creştine. Acest concurs se va desfăşura în perioada mai – august 2013 şi se adresează întregului spaţiu evanghelic românesc. Această iniţiativă porneşte din dorinţa de a provoca generaţia actuală de creatori de muzică creştină să creeze imnuri pentru închinarea Bisericii lui Cristos – dovedind aceeaşi îndrăzneală şi aceeaşi consacrare ce i-a caracterizat pe cei a căror imnuri le cântăm astăzi.

Invitaţie: Vă invităm să trimiteţi cântece originale potrivite pentru cântarea în comun - cântări care pot însufleţi închinarea Bisericii şi pot sensibiliza credinciosul în aproprierea sa de Dumnezeu. Muzica si textul cântării pot fi scrise de autori diferiţi, dar ambele elemente ale cântării trebuie să fie creaţii originale.

Calendar

Mai – August 2013:  Trimiterea compoziţiilor: cântările pot fi trimise (prin e-mail sau prin poştă) sub formă de partitură şi/sau înregistrare audio.

Septembrie 2013: Selectarea compoziţiilor şi anunţarea rezultatelor

Octombrie 2013:  În luna octombrie se va organiza un eveniment special de prezentare şi interpretare a acestor lucrări în cadrul unei seri speciale dedicate compoziţiilor creştine româneşti din diferite generaţii.

Lucrările selectate în urma acestui concurs vor fi luate în considerare pentru publicare în volumul al II-lea al Culegerii „Jubilate”.


Criterii de selectare a pieselor

Biserica este alcătuită din credincioşi de toate vârstele şi cu experienţe felurite.  Prin urmare, cântarea în comun ar trebui să exprime închinarea  întregii adunări. Oferim câteva trăsături generale pentru cântarea în comun, structurate în 3 puncte:  textul, melodia şi potrivirea între text şi melodie.

1. Textul

Vom urmări ca mesajul cântării să fie în concordanţă cu adevărul biblic, onorant pentru Dumnezeu şi ziditor pentru credincioşi în toată diversitatea reflectată ca vârstă şi experienţă. Vom căuta un limbaj frumos şi o exprimare proaspătă a spiritualităţii creştine. Textul cântării poate fi o creație originală sau poate fi o parafrazare (sau citare) a textului biblic.

2. Melodia

O melodie potrivită pentru biserică este cantabilă şi uşor de memorat. Pentru a putea fi cântată de întreaga comunitate, melodia trebuie să fie într-un ambitus comod, nici prea sus, nici prea jos: sugerăm o întindere între notele: sib şi mib2.  

Melodiile care „se lipesc uşor” de inima noastră au fraze care se repetă şi au o anumită coerenţă prin legătura ideilor muzicale întrebuinţate, atât ritmic cât şi melodic.

3. Potrivirea între text şi melodie

Melodia va reflecta caracterul şi esenţa mesajului cântării. Accentele greşite sunt de evitat în cântare. Accentele muzicale trebuie să coincidă cu accentele poetice.


Alte considerente

Vă sugerăm să interpretaţi cântarea compusă cu un grup din biserică şi veţi vedea în ce măsură este cantabilă şi uşor de memorat pentru grup. În unele cazuri, dacă aţi scris ceva prea ritmat, s-ar putea ca pentru grup să fie mai natural un alt ritm. Poate este cazul să lăsaţi ca acea contribuţie a grupului să şlefuiască piesa muzicală, făcând-o astfel mai cantabilă.

Cu privire la subiectul cântării, există o nevoie mare de îmbogăţire a repertoriului bisericilor din România în unele categorii, cum ar fi: „Unitatea în Cristos”, „Duhul Sfânt”, „Căsătoria”, „Misiunea”, „Dărnicia”. Dincolo de aceste sugestii, este binevenită o cântare nouă cu orice subiect.

Dacă doriţi, scrieţi-ne şi câteva cuvinte despre modul în care s-a născut cântarea nouă.


Adresa de trimitere a compoziţiilor:

Fundaţia Jubilate

Str. Cuza-Vodă nr. 85

410097 Oradea

Jud. Bihor, România

E-mail: office@jubilate.ro


English Romana