,


  HOMEPAGE    PRIMA    A_DOUA    CONTACT    TVR_CULTURAL   

 

Fara libertate, ideile se sufoca. Fara discernamant, se atrofiaza. In comunism, riscul societatii noastre era acela de a nu mai avea idei adevarate. Astazi, riscul nostru este de a nu mai putea distinge Intre cele adevarate si cele false. Si cand nu ai libertate si cand nu ai discernamant In suferinta este problema adevarului. Fara libertate, adevarul nu poate fi rostit. Fara discernamant, el nu mai poate fi recunoscut.
De ce sunt ideile atat de pretioase pentru sanatatea spiritului? – Intr-un sens deloc neglijabil, datorita etimologiei cuvantului prin care desemnam ideile. In romaneste, idee vine de la un cuvant grecesc (eídos) care Insemna forma, aspect, Infatisare. Originea de ieri si Intelesul de azi fac, Impreuna, un mic miracol de pedagogie a bunei situari In lume, deoarece ne sugereaza ca lucrul cel mai invizibil (ideea), trebuie sa fie si cel mai vizibil (Infatisarea). Intr-un mod misterios, si care ar trebui sa poata fi imediat evident In ordinea unei bune cunoasteri, Infatisarea vizibila a lucrurilor este totuna cu ideea lor. Daca am fi oameni Intregi, am recunoaste ideile lucrurilor dupa „chipul si asemanarea” lor.






4 martie, ora 20.00
5 martie, ora 13.30
             

Invitat Silviu Rogobete

Proiectata sa devina o polemica plina de scantei, intalnirea cu opera parintelui Dumitru Staniloaie s-a incheiat cu ONTOLOGIA IUBIRII, volumul dedicat marelui teolog. «Citeam si plangeam ! Cu cine sa ma lupt ?» ne marturiseste Silviu Rogobete.
detalii

11 martie, ora 20.00
12 martie, ora 13.30              


Invitat Adela Petrescu

Adela Petrescu este vaduva scriitorului Radu Petrescu. Confesiunile sale emotioneaza prin sensibilitatea si discretia rememorarii, fara a fi patetice. Exigenta etica a lui Radu Petrescu, relatiile de famile si proiectele literare ramase neterminate, despre scriitorul care si-a asumat existenta ca arta si contemplatie.
detalii



Prezentare

 

 

Cei mai multi dintre noi isi

imagineaza sensul vietii asemenea

unei pietre pretioase pe care poti

s-o apuci, dupa ce ai descoperit-o.

Sensul lumii seamana mai degraba

cu o mireasma : poti s-o simti , sa

o adulmeci, dar n-o poti, nicicum,

apuca. Si nu va deveni in nici un

chip a ta.



La fel sunt si ideile : asemenea

miresmelor !

Vedem oamenii si credem ca

putem intra direct in contact cu ei.

In realitate, pana sa ajungem la

ei, ii imbracam in ideile pe care ni

le facem despre ei.


2004 © TVR